Boot opmeten, hoe doe je dat?

Om de beste keuze te maken voor een geschikte bootzeil dient u eerst uw boot op te meten. Hieronder staat beschreven hoe u dat het beste kunt doen.

Hoe meet ik mijn open boot?

Open boot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn open boot?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of er een object uitsteekt boven de rand van uw boot zoals bijvoorbeeld een stuur of een ruit. Steekt dit object meer dan 30 centimeter uit boven de rand van uw boot dan is een hoes voor een consoleboot mogelijk meer geschikt voor uw boot.

Steken er geen objecten uit boven de rand van uw boot?

Als er geen objecten boven de rand van de boot uitsteken dan meet u de lengte en breedte van voor naar achter en van links naar rechts. Dit zijn de afmetingen die uw boothoes nodig heeft.

Steekt er een stuur of ruitje uit boven de rand van uw boot?

Dan meet u voor een hoes voor openboten van voor naar achter over de uitstekende objecten heen. Ook van links naar recht meet u over het hoogste punt heen. Dit is de afmeting die de boothoes moet hebben om uw boot goed af te dekken.

Hoe meet ik mijn consoleboot?

console boot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn consoleboot?

Voor uw consoleboot zijn er twee opties namelijk de hoes voor een open boot en de long life 600D boothoes speciaal voor consoleboten. Deze long life 600D boothoes heeft een uitsparing in het zeil op de plek waar een console zich meestal bevindt in de boot. Voor de beste pasvorm kiest u een zeil uit deze categorie. Deze hoezen zijn beschikbaar voor consoleboten met de volgende afmetingen:

 • 488 – 5.53 lang en maximaal 2.40 breed
 • 520 – 5.80 lang en maximaal 2.45 breed
 • 610 – 6.70 lang en maximaal 2.55 breed

Dit zijn de werkelijke afmetingen van de boot, van voor naar achter en van links naar recht gemeten zonder rekening te houden met de console.

Valt uw boot niet binnen deze afmetingen?

Voor een boot die korter is dan de bovenstaande maten zijn de afdekzeilen voor open boten een passende hoes. Houdt u bij het opmeten dan rekening met de stuurconsole. Met de afmetingen van de boot als volgt: van voor naar achter over de console heen, en van links naar recht ook over de console heen. Dit zijn de afmetingen die de u nodig heeft om uw boot afdoende af te dekken.

Voor een boot die groter is dan de bovenstaande maten kunnen de afdekzeilen voor speedboten een passende hoes zijn. De uitsparing is hierbij iets voor voren geplaatst ten opzichte van de hoes voor consoleboten. Dit hoeft echter geen belemmering te vormen.

Hoe meet ik mijn speedboot?

speedboot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn speedboot?

Bijna alle long life 600D afdekzeilen zijn geschikt voor uw speedboot. De zijn beschikbaar voor boten met de volgende afmetingen:

 • Type B: 427 – 4.88 lang en maximaal 2.30 breed
 • Type G: 488 – 5.34 lang en maximaal 2.60 breed
 • Type F: 580 – 6.40 lang en maximaal 2.55 breed
 • Type H: 700 – 7.30 lang en maximaal 2.60 breed
 • Type J: 730 – 7.90 lang en maximaal 2.70 breed
 • Type I: 760 – 8.50 lang en maximaal 2.60 breed

Tevens zijn de consoleboothoezen geschikt voor een speedboot. Dit betreft de volgende afmetingen:

 • Type C: 488 – 5.53 lang en maximaal 2.40 breed
 • Type D: 520 – 5.80 lang en maximaal 2.45 breed
 • Type E: 610 – 6.70 lang en maximaal 2.55 breed

Voor het gebruik van deze boothoezen is de afmetingen van de boot van voor naar achter gemeten zonder obstakels de juiste afmeting. Dit geldt ook voor de breedte. Dit komt door de uitsparing in het zeil voor de ruit van uw speedboot. U hoeft dus geen rekening te houden met de uitstekende ruit.

Zijn er andere objecten die de lengte van het zeil kunnen beïnvloeden? Houdt er dan rekening mee dat het zeil langer moet zijn om dit uitstekende object te kunnen afdekken.

Advies over de juiste keuze

Komt u er niet uit met het opmeten van uw boot? Of nog wat extra advies nodig om de juiste keuze te maken? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice via de contact pagina. Wij staan altijd voor u klaar om u te voorzien van advies in uw keuze.

    Terug naar boven    

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »