Boot opmeten, hoe doe je dat?

Om de beste keuze te maken voor een geschikte bootzeil dien je eerst jouw boot op te meten. Hieronder staat beschreven hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe meet ik mijn open boot?

Open boot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn open boot?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of er een object uitsteekt boven de rand van jouw boot zoals bijvoorbeeld een stuur of een ruit. Steekt dit object meer dan 30 centimeter uit boven de rand van jouw boot dan is een hoes voor een consoleboot mogelijk meer geschikt voor jouw boot.

Steken er geen objecten uit boven de rand van jouw boot?

Als er geen objecten boven de rand van de boot uitsteken dan meet je de lengte en breedte van voor naar achter en van links naar rechts. Dit zijn de afmetingen die jouw boothoes nodig heeft.

Steekt er een stuur of ruitje uit boven de rand van jouw boot?

Dan meet je voor een hoes voor open boten van voor naar achter over de uitstekende objecten heen. Ook van links naar recht meet je over het hoogste punt heen. Dit zijn de afmetingen die de boothoes moet hebben om jouw boot goed af te dekken.

Hoe meet ik mijn consoleboot?

console boot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn consoleboot?

Voor jouw consoleboot zijn er twee opties namelijk de hoes voor een open boot en de long life 600D boothoes speciaal voor consoleboten. Deze long life 600D boothoes heeft een uitsparing in het zeil op de plek waar een console zich meestal bevindt in de boot. Voor de beste pasvorm kies je een zeil uit deze categorie. Deze hoezen zijn beschikbaar voor consoleboten met de volgende afmetingen:

 • 4,88m – 5,53m lang en maximaal 2,40m breed
 • 5,20m – 5,80m lang en maximaal 2,45m breed
 • 6,10m – 6,70m lang en maximaal 2,55m breed

Dit zijn de werkelijke afmetingen van de boot, van voor naar achter en van links naar rechts gemeten zonder rekening te houden met de console.

Valt jouw boot niet binnen deze afmetingen?

Voor een boot die korter is dan de bovenstaande maten zijn de afdekzeilen voor open boten een passende keuze. Houd bij het opmeten dan rekening met de stuurconsole. Meet de afmetingen van de boot als volgt: van voor naar achter over de console heen, en van links naar rechts ook over de console heen. Dit zijn de afmetingen die je nodig hebt om jouw boot afdoende af te dekken.

Voor een boot die groter is dan de bovenstaande maten kunnen de afdekzeilen voor speedboten een passende keuze zijn. De uitsparing is hierbij iets voor voren geplaatst ten opzichte van de hoes voor consoleboten. Dit hoeft echter geen belemmering te vormen.

Hoe meet ik mijn speedboot?

speedboot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn speedboot?

Bijna alle long life 600D afdekzeilen zijn geschikt voor jouw speedboot. De zijn beschikbaar voor boten met de volgende afmetingen:

 • Type B: 4,27m – 4,88m lang en maximaal 2,30m breed
 • Type G: 4,88m – 5,34m lang en maximaal 2,60m breed
 • Type F: 5,80m – 6,40m lang en maximaal 2,55m breed
 • Type H: 7,00m – 7,30m lang en maximaal 2,60m breed
 • Type J: 7,30m – 7,90m lang en maximaal 2,70m breed
 • Type I: 7,60m – 8,50m lang en maximaal 2,60m breed

Tevens zijn de consoleboothoezen geschikt voor een speedboot. Dit betreft de volgende afmetingen:

 • Type C: 4,88m – 5,53m lang en maximaal 2,40m breed
 • Type D: 5,20m – 5,80m lang en maximaal 2,45m breed
 • Type E: 6,10m – 6,70m lang en maximaal 2,55m breed

Voor het gebruik van deze boothoezen zijn de afmetingen van de boot van voor naar achter gemeten zonder obstakels de juiste afmeting. Dit geldt ook voor de breedte. Dit komt door de uitsparing in het zeil voor de ruit van jouw speedboot. Je hoeft dus geen rekening te houden met de uitstekende ruit.

Zijn er andere objecten die de lengte van het zeil kunnen beïnvloeden? Houd er dan rekening mee dat het zeil langer moet zijn om dit uitstekende object te kunnen afdekken.

Advies over de juiste keuze

Kom je er niet uit met het opmeten van jouw boot? Of nog wat extra advies nodig om de juiste keuze te maken? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice via de contact pagina. Wij staan altijd voor je klaar om je te voorzien van advies in jouw keuze.

    Terug naar boven