Hoe meet ik mijn voertuig correct op?

Op deze pagina kun je terecht als je twijfelt over hoe je je caravan, camper, auto of boot op moet meten. Mocht het na het lezen van deze handleiding nog steeds onduidelijk zijn, vragen wij je om contact op te nemen met onze klantenservice.

Caravan

Via deze link vind je een pagina met verschillende typen caravans, met bijbehorende maat caravanhoezen. Staat jouw type caravan hier niet tussen? Meet dan je eigen caravan op alvorens je een caravanhoes besteld. Zo ben je er altijd zeker van dat je de goede maat in huis haalt.

Let bij het meten op de volgende dingen:

 • Meet de lengte van de caravan zonder de dissel mee te rekenen. Beschikt jouw dissel over een gastank of laadbak? Neem deze dan wel mee in de berekening.
 • Ook wanneer je een fietsendrager aan je caravan hebt, reken je deze mee, maar wel voor de helft. Dus wanneer je fietsendrager bijvoorbeeld 30cm extra lengte geeft, hoef je maar 15cm mee te rekenen.
 • Omdat sommige caravans aerodynamisch zijn gebouwd aan de bovenkant, creëer je hierdoor meer overhang. Houd er dus rekening mee dat als je caravan aerodynamisch is aan de bovenkant, dat je minder lengte nodig hebt. Als de caravan bijvoorbeeld 430cm lang is en hij is van boven aerodynamisch, dan kan het tot 435cm lengte passen en een hoes van 225cm breed goed tot uiterlijk 232cm breed. En 235cm breed past tot uiterlijk 240cm.
 • Zorg dat scherpe uitstekende delen worden afgedekt/afgevlakt, zodat dit niet door de hoes heen zal snijden. Neem bij twijfel of eventuele tips contact op met onze klantenservice.

Camper

Je meet je camper door het langste en het breedste punt horizontaal na te meten. Hieronder staan nog een aantal tips voor het opmeten van jouw camper:

 • Wanneer jouw camper op een bepaalde plek iets uitsteekt, bijvoorbeeld door een fietsen- of dak drager, dien je er rekening mee te houden dat je een grotere maat nodig hebt. Let hierbij wel op: een fietsendrager is meestal minder breed dan de camper zelf. Mocht jouw fietsendrager dus zo’n 30cm uitsteken, houd dan rekening met 15cm extra benodigd zeil.
 • Twijfel je over welke maat je nodig hebt? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Auto

Hoe meet ik mijn auto op?

 

Bij het opmeten van jouw auto is het verstandig om de volgende dingen in acht te nemen:

 • Klap je spiegels in bij het opmeten
 • Meet de breedte van jouw auto via de binnenkant, zet dus beide deurramen open en meet van binnenuit. Het chassis is immers breder dan het dak.
 • Meet de lengte van de auto van voor naar achter zoals je gewend bent. Let op: meet de auto zonder de trekhaak.
 • Heb je geen rolmaat thuis? Kijk dan eens in de handleiding van jouw auto of zoek naar de afmetingen onderaan deze pagina of elders online.

 

Afhankelijk van jouw type auto, heb je een SUV of een 'normale' all weather hoes nodig. Kijk dan bij de juiste categorie welke hoes binnen de door jou gemeten maten past.

 

Hoe meet ik mijn autodak?

Het opmeten van jouw autodak werkt net iets anders dan het opmeten van jouw auto zelf. Houd rekening met het volgende.

 • Voor de lengte begin je met meten onderaan je voorruit, waar je ruitenwissers zitten.
 • Meet vervolgens over het dak van je auto.
 • En als laatst meet je ook de achterruit op. Is je meetlint niet lang genoeg? Tel dan de lengte van de voorruit, het dak en de achterruit bij elkaar op en je hebt de lengte van jouw autodak.
 • De hoogte meet je door vanaf de onderkant van de passagiersruit omhoog te meten tot het dak.
 • De breedte meet je door de bovenkant van de voorruit op te meten.

 

 

Welke autohoes is geschikt voor mijn auto?

Hieronder vind je een lijst met automerken. Klik op jouw automerk om een overzicht te krijgen van welke maat autohoes op jouw auto past. Let op, wij raden aan om jouw auto altijd zelf op te meten om zeker te zijn welke maat je nodig hebt.

Alfa Romeo - Aston Martin - Audi - Bentley BMW - Buick - Cadillac - Chevrolet - Chrysler - Citroen - Dacia - Daewoo - Daihatsu -  Ferrari - Fiat - Ford - Honda - Hyundai - Infiniti  - Jaguar - Kia - Lada - Lamborghini - Lancia - Lexus - Lotus - Maserati - Mazda - Mercedes-Benz - MG - Mini - Mitsubishi - Nissan - Opel - Peugeot - Pontiac - Porsche -  Renault - Rolls-Royce - Rover - Saab - Seat - Skoda - Smart - SsangYong - Subaru - Suzuki - Tesla - Toyota - Volkswagen - Volvo 

 

 

Boot

Om de beste keuze te maken voor een geschikte bootzeil dien je eerst jouw boot op te meten. Hieronder staat beschreven hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe meet ik mijn open boot?

Open boot opmeten 

Als voorbeeld bij objecten, over eventuele relingen en kabelaring (als je deze ook wilt afdekken). Voor de buitenboordmotor raden wij een aparte hoes aan. Als het qua maat beter uitkomt, dan kun je de motor ook afdekken met de boothoes.

De hoezen zijn spits gesneden, dus als de boot niet spits is van voren, dan zullen de hoezen niet passen (z.g.n. platbodems). Als de boot korter dan 420 cm is, dan kun je in dat geval allicht een rubberboot hoes proberen.

 

Welk zeil is geschikt voor mijn open boot?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of er een object uitsteekt boven de rand van jouw boot zoals bijvoorbeeld een stuur of een ruit. Steekt dit object meer dan 30 centimeter uit boven de rand van jouw boot dan is een hoes voor een consoleboot mogelijk meer geschikt voor jouw boot.

Steken er geen objecten uit boven de rand van jouw boot?

Als er geen objecten boven de rand van de boot uitsteken dan meet je de lengte en breedte van voor naar achter en van links naar rechts. Dit zijn de afmetingen die jouw boothoes nodig heeft.

Steekt er een stuur of ruitje uit boven de rand van jouw boot?

Dan meet je voor een hoes voor open boten van voor naar achter over de uitstekende objecten heen. Ook van links naar recht meet je over het hoogste punt heen. Dit is de afmeting die de boothoes moet hebben om jouw boot goed af te dekken.

Hoe meet ik mijn consoleboot?

console boot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn consoleboot?

Voor jouw consoleboot zijn er twee opties namelijk de hoes voor een open boot en de long life 600D boothoes speciaal voor consoleboten. Deze long life 600D boothoes heeft een uitsparing in het zeil op de plek waar een console zich meestal bevindt in de boot. Voor de beste pasvorm kies je een zeil uit deze categorie. Deze hoezen zijn beschikbaar voor consoleboten met de volgende afmetingen:

 • 4,88 – 5.53 lang en maximaal 2.40 breed
 • 5,20 – 5.80 lang en maximaal 2.45 breed
 • 6,10 – 6.70 lang en maximaal 2.55 breed

Dit zijn de werkelijke afmetingen van de boot, van voor naar achter en van links naar recht gemeten zonder rekening te houden met de console.

Valt jouw boot niet binnen deze afmetingen?

Voor een boot die korter is dan de bovenstaande maten zijn de afdekzeilen voor open boten een passende hoes. Houd bij het opmeten dan rekening met de stuurconsole. Meet de afmetingen van de boot als volgt: van voor naar achter over de console heen, en van links naar recht ook over de console heen. Dit zijn de afmetingen die je nodig hebt om jouw boot afdoende af te dekken.

Voor een boot die groter is dan de bovenstaande maten kunnen de afdekzeilen voor speedboten een passende hoes zijn. De uitsparing is hierbij iets voor voren geplaatst ten opzichte van de hoes voor consoleboten. Dit hoeft echter geen belemmering te vormen.

De hoezen zijn spits gesneden, dus als de boot niet spits is van voren, dan zullen de hoezen niet passen (z.g.n. platbodems).

Hoe meet ik mijn speedboot?

speedboot opmeten

Welk zeil is geschikt voor mijn speedboot?

Bijna alle long life 600D afdekzeilen zijn geschikt voor jouw speedboot. De hoezen zijn beschikbaar voor boten met de volgende afmetingen:

 • Type B: 4,27m – 4,88m lang en maximaal 2,30m breed
 • Type G: 4,88m – 5,34m lang en maximaal 2,60m breed
 • Type F: 5,80m – 6,40m lang en maximaal 2,55m breed
 • Type H: 7,00m – 7,30m lang en maximaal 2,60m breed
 • Type J: 7,30m – 7,90m lang en maximaal 2,70m breed
 • Type I: 7,60m – 8,50m lang en maximaal 2,60m breed

Tevens zijn de consoleboothoezen geschikt voor een speedboot. Dit betreft de volgende afmetingen:

 • Type C: 4,88m – 5,53m lang en maximaal 2,40m breed
 • Type D: 5,20m – 5,80m lang en maximaal 2,45m breed
 • Type E: 6,10m – 6,70m lang en maximaal 2,55m breed

Voor het gebruik van deze boothoezen zijn de afmetingen van de boot van voor naar achter gemeten zonder obstakels de juiste afmeting. Dit geldt ook voor de breedte. Dit komt door de uitsparing in het zeil voor de ruit van jouw speedboot. Je hoeft dus geen rekening te houden met de uitstekende ruit.

Zijn er andere objecten die de lengte van het zeil kunnen beïnvloeden? Houd er dan rekening mee dat het zeil langer moet zijn om dit uitstekende object te kunnen afdekken. Dus ook meten over eventuele relingen!

De hoezen zijn spits gesneden, dus als de boot niet spits is van voren, dan zullen de hoezen niet passen (z.g.n. platbodems).

 

Advies over de juiste keuze

Kom je er niet uit met het opmeten van jouw boot? Of nog wat extra advies nodig om de juiste keuze te maken? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice via de contact pagina. Wij staan altijd voor je klaar om je te voorzien van advies in jouw keuze.

    Terug naar boven