De avonden waarop je gezellig op je terras kan zitten en kan genieten van een heerlijke versnapering die klaargemaakt is op je barbecue liggen alweer geruime tijd achter ons. Voor veel mensen heeft het iets speciaals om de laatste avond met een uitgebreide barbecue met vrienden en familie te vieren, maar hoe laat in het seizoen die avond ook kan zijn, er komt een moment dat je weet dat de barbecue voorlopig niet meer gebruikt gaat worden omdat het te koud wordt om buiten te staan en vlees of andere gerechten te bereiden. Dan is het wel verstandig om te weten dat het onderhoud van je barbecue en deze goed schoonhouden helemaal niet zo vervelend hoeft te zijn als vaak gedacht wordt.
Verschillende soorten barbecues
Het buiteneten en de mogelijkheid om buiten uitgebreid te koken heeft in de afgelopen jaren een flinke stap gemaakt. In het verleden was de barbecue vaak goedkoop en werd er niet zo veel nagedacht over onderhoud en schoonhouden. Tegenwoordig hebben we het over bijna complete buitenkeukens als het over een barbecue gaat. Een gas-barbecue of een elektrische barbecue zie je steeds vaker en de prijs van de barbecue is door de uitgebreidere functies ook steeds hoger geworden. Hierdoor is het belang van een barbecue goed onderhouden ook belangrijker geworden. Natuurlijk zijn er verschillen bij het onderhoud en schoonhouden van je barbecue maar er zijn ook voldoende overeenkomsten die voor elke barbecue van toepassing zijn.
Schoonmaken
Om lang van je barbecue te kunnen genieten is het absoluut noodzakelijk om de barbecue schoon te houden. Een klus waar je vaak aan het eind van de avond geen zin in hebt. Daarom een aantal tips die het gemakkelijker maken want een barbecue die schoon is, gaat over het algemeen langer mee.
Reinigen van de grill
Het ergste van het reinigen van de barbecue is wel de grill waar je het vlees of andere producten op bakt. Vaak is deze vies na een avond en is de zin om deze grondig te reinigen niet echt aanwezig. Gevolg is dat het een moeizame klus wordt op een later moment. Wat absoluut scheelt is dat als je klaar bent je met een prop aluminiumfolie alvast het rooster schoonmaakt. Bij een gas of elektrische barbecue kan je daarna gerust nog een kwartier deze laten branden, zodat de rest van je rooster als het ware schoonbrandt. Uiteraard moet je hierbij voorzichtig zijn want het rooster kan nog erg warm zijn maar het scheelt zeker als je de BARBECUE pas de volgende dag wil schoonmaken een hoop werk.
Reinigen van de buitenkant van je barbecue
Veel barbecues hebben de mogelijkheid om dicht gedaan te worden tijden het bakken van vlees of andere producten. Het nadeel is dat de buitenkant hiermee erg vet kan worden en ook hierbij geldt dat als je elke keer na het gebruik van de barbecue deze schoonmaakt het een klus is die veel minder tijd kost dan als je dit maar één of twee keer per jaar zou doen.
Onderhoud van de barbecue
Naast het schoonmaken van een barbecue zijn er ook een aantal zaken waar je op moet letten als het om het onderhoud van je barbecue gaat. Dit onderhoud is niet elke keer na het gebruik noodzakelijk maar kan de levensduur van je barbecue wel verlengen.
Buitenkant
De meeste barbecue zijn voor een deel of soms zelfs helemaal van metaal. Metaal heeft de vervelende eigenschap dat het als het in aanraking met vocht kan oxideren. Zorg daarom dat je regelmatig kijkt of er geen plekken met roest ontstaan en probeer deze als je het ziet weg te werken. Roest heeft namelijk de vervelende eigenschap om zich uit te breiden en kan de beschermde verflaag aantasten. Door op tijd in te grijpen kan je dit voorkomen.
Nakijken onderdelen
Een hout barbecue heeft andere onderdelen dan een gas barbecue maar uiteindelijk zal je regelmatig de werking van de onderdelen moeten testen en waar het nodig is vervangen. Een gasslang die regelmatig aan de weersomstandigheden in Nederland bloot wordt gesteld, heeft een grotere kans om te gaan lekken met alle gevolgen van dien. De meeste leveranciers geven aan dat het vervangen na 5 jaar dient te gebeuren maar je kan voorstellen als je barbecue onbeschermd buiten staat dit veel korter is.
Reinigen van onderdelen
Naast je rooster en de buitenkant is het goed om elk jaar de andere onderdelen zoals je branders, je mechanisme om meer lucht aan je hout barbecue toe te voegen ook goed te reinigen. Hiermee voorkom je dus allerlei ongemakken op een ander moment. Zorg ervoor dat je dit klusje doet aan het eind van het barbecueseizoen. Hiermee voorkom je problemen op een later moment.
Beschermen van je barbecue
Een duurdere barbecue is vaak een hele investering die je met graag wil beschermen. Veel mensen zetten dan ook de barbecue in de schuur of garage in de wintermaanden en halen deze in het voorjaar weer naar buiten. Een uitstekende oplossing maar je kan in principe nog meer doen om je barbecue goed te beschermen. Een extra zekerheid biedt een barbecuehoes die je over je barbecue heen kan doen. Of het nu gaat om een rond of een rechthoekig model een hoes is in alle maten te leveren. Hiermee bescherm je de barbecue niet alleen in de wintermaanden maar ook in de zomermaanden. Vaak laten we de barbecue gedurende dit seizoen buiten staan. De invloed van het weer zoals een fikse regen- of hagelbui in de zomer kunnen ook een negatief gevolg hebben op de levensduur van je barbecue. Door een barbecuehoes te gebruiken kan je dit dus voorkomen.