Het klinkt misschien als een ontmoedigende taak, maar fietsonderhoud hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je de gewoonte aanleert om bepaalde dingen aan je fiets regelmatig te controleren en dat op het juiste moment doet, kun je veel geld besparen door een probleem op te sporen voordat het duur wordt.
Een goed onderhouden fiets is een betrouwbare fiets, en weten hoe je je fiets moet onderhouden kan je in de toekomst veel tijd en geld besparen.
Verschillende fietsen
Mocht jij je fiets onderhouden dan kan het zijn dat je een "gewone" stadsfiets hebt, maar er zijn natuurlijk nog meer soorten fietsen. Denk hierbij aan een bakfiets, een mountainbike, elektrische fiets of een race fiets. Nu is iedere fiets natuurlijk net wat anders, maar zal het in het onderhoud grotendeels allemaal overeenkomen.
Dit wel op een paar uitzonderingen daargelaten. Naast dat de prijs van de fiets verschilt, en je dus waarschijnlijk op basis daarvan meer of minder in het onderhoud wilt steken.
Wel is een bakfiets natuurlijk net weer anders in het onderhoud aangezien je rekening moet houden met die grote bak aan de voorkant. Bij een elektrische fiets zal je rekening moeten houden met de accu. Zo is iedere fiets net wat anders in het onderhoud, maar zijn er ook zeker overeenkomsten die je bij iedere soort fiets hebt.
Waar moet je naar kijken bij het onderhoud van jouw fiets
Om je wegwijs te brengen in het onderhouden van jouw fiets, zullen we je de belangrijkste punten meegeven die je moet checken. Per punt zullen we ook uitleggen hoe je dit kan doen en wat je met dit punt moet.
Ketting
De ketting is de belangrijkste verbinding tussen jouw pedalen en jouw achterwiel - het is ook het meest waarschijnlijke ding op jouw fiets dat stuk gaat. Als hij toch breekt, is het een makkelijke oplossing. Je hebt een tang of iets dergelijks nodig om de oude ketting te verwijderen en de nieuwe te monteren.
Om te voorkomen dat de ketting kapot gaat is het belangrijk om deze goed schoon te houden zodat er geen roestvorming kan ontstaan en dat je hem na het schoonmaken weer goed insmeert met kettingolie. Zo zorg je ervoor dat de ketting goed blijft en dat die ook goed en soepel blijft lopen.
Frame
Het frame is wat alles bij elkaar houdt op jouw fiets - het is in wezen het geraamte voor alle andere onderdelen. Als je problemen hebt met je frame (zoals scheurtjes), is het waarschijnlijk het beste om er zo snel mogelijk mee naar een winkel te gaan, zodat ze kunnen beoordelen of er ook iets mis is met andere onderdelen van je fiets - anders kunnen ze eraf vallen terwijl je aan het fietsen bent!
Indien mogelijk, berg jouw fiets binnen op zodat hij niet wordt beschadigd door de elementen of door te lang aan zonlicht te worden blootgesteld (wat roest kan veroorzaken). Veeg vuil en stof met een zachte doek van de fiets voordat je hem opbergt, zodat hij niet vuil wordt als je hem ergens anders stationair laat staan dan waar je hem normaal gebruikt (zoals in jouw appartement of huis). Maar we zullen straks nog even verder ingaan op het beschermen van je fiets.
Het frame kun je in ieder geval goed houden door het regelmatig schoon te maken en af te drogen.
Trappers
Regelmatig onderhoud van jouw fiets houdt hem in goede staat en verlengt zijn levensduur. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen de pedalen van jouw fiets te onderhouden.
Draai de pedalen met een pedaalsleutel naar achteren om ze van de crankarmen te verwijderen. Het rechterpedaal wordt tegen de klok in losgedraaid en het linkerpedaal wordt met de klok mee losgedraaid. Verwijder eventueel vuil van de schroefdraad voordat je de pedalen weer op de crankarmen bevestigt.
Breng vet aan op de schroefdraden van nieuwe of gebruikte pedalen met een vetpistool of een vetkoker. Dit helpt tegen corrosie en maakt het gemakkelijker om ze los te maken tijdens toekomstige onderhoudsprocedures.
Draai de pedalen met een pedaalsleutel aan tot ze goed vastzitten, maar niet te vast, want dat kan onderdelen beschadigen of voortijdige slijtage veroorzaken. Nieuwe pedalen niet te strak aandraaien omdat ze tijd nodig hebben om in te werken voordat ze tijdens het gebruik zwaar worden belast.
Stuur
Een ander ding om te overwegen is het stuur. Het stuur helpt je om je fiets te besturen terwijl je aan het rijden bent. Zonder stuur zou het moeilijk zijn om te bepalen waar je heen gaat en dat zou ongelukken kunnen veroorzaken.
Het belangrijkste bij het stuur is om te kijken dat de eventuele remkabels nog steeds goed zijn weggewerkt, er geen scheurtjes in het metalen deel van het stuur zit en dat de handvatten en handremmen nog goed vast zit aan het stuur. Draai de schroefjes van de remmen goed aan en mocht er een handvat los zitten, lijm deze dan weer goed vast.
Remmen
De remmen zijn een zeer belangrijk onderdeel van elke fiets. Ze worden gebruikt om de fiets af te remmen of te stoppen. De remmen bestaan uit rubberen blokjes, die zich aan het wiel vastgrijpen wanneer ze worden gebruikt. Remblokjes die versleten of te vuil zijn, moeten worden vervangen door nieuwe.
Wanneer je jouw remblokjes vervangt, moet je eerst de oude blokjes verwijderen. Dit kan worden gedaan door het losdraaien van de bouten die ze op hun plaats houden en trek ze af met een schroevendraaier of moersleutel. Zodra dit is gedaan, moet je ze schoon maken van alle vuil of puin van de velgen en remschoenen voor het installeren van nieuwe.
Remschoenen zijn er in twee verschillende types: met metalen of met plastic steun. Deze twee types verschillen in hun werking en hun levensduur, maar beide zijn te vinden in de meeste fietsenwinkels.
Wanneer je jouw remschoenen vervangt, is het belangrijk dat je ze van tevoren opmeet, zodat je vervangende remschoenen krijgt die perfect op jouw wielen passen, zonder dat er te veel ruimte tussen de remschoenen en de velg van jouw wiel zit.
Hele fiets schoon maken
Het schoonmaken van een fiets is een eenvoudige taak die in minder dan een uur kan worden volbracht. Het belangrijkste bij het schoonmaken van jouw fiets is om ervoor te zorgen dat je geen agressieve chemicaliën of schurende materialen gebruikt op jouw fietsframe of onderdelen. Dit zal na verloop van tijd schade veroorzaken en de levensduur van jouw fietsonderdelen verkorten.
Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van jouw fiets:
Gebruik een kleine hoeveelheid afwasmiddel gemengd met warm water om vuil van het fietsframe, de banden, de velgen en het stuur te wassen. Gebruik dit mengsel ook om vlekken op het zadel te verwijderen.
Als er modder of vuil op jouw banden zit, kun je ze afspoelen met water terwijl ze nog nat zijn van het afspoelen van andere onderdelen van de fiets. Indien nodig kun je een tuinslang gebruiken, maar spuit niet te hard om de kwetsbare onderdelen in de banden niet te beschadigen.
Zodra al het zichtbare vuil van het frame en andere onderdelen van de fiets is verwijderd, veeg je alle overgebleven resten af met een zachte doek of spons die je in warm water gemengd met wat afwasmiddel (of een ander mild schoonmaakmiddel) hebt gedompeld.
Het is belangrijk dat je op het moment dat je je fiets helemaal schoon hebt gemaakt, je de bewegende delen zoals de trappers en ketting insmeert met een olie.
Verder is het ook goed om na het schoonmaken de fiets goed droog te maken zodat het water niet de kans krijgt om roest te veroorzaken aan de metalen onderdelen van de fiets.
Hoe vaak moet je je fiets schoonmaken?
Als je in een gebied woont waar het het hele jaar door regent, sneeuwt of ijzelt, dan wordt je fiets modderig en vies, zelfs als je er maar één keer per week op rijdt. Als dit jouw situatie beschrijft, maak jouw fiets dan minstens één keer per week schoon tijdens het regenseizoen en vaker indien nodig om te voorkomen dat hij wegroest!
Drooghouden van de fiets
Als je jouw fiets zo lang mogelijk in goede staat wilt houden, is het belangrijk om hem te beschermen tegen de elementen. Doet je dit niet, dan kan de fiets na verloop van tijd beschadigd raken en zelfs gaan roesten.
Hier zijn enkele redenen waarom je jouw fiets zo veel mogelijk droog moet houden:
Het zal helpen om roestvorming te voorkomen
Roesten is één van de meest voorkomende problemen die mensen hebben met hun fiets. Als je jouw fiets nat laat worden, zal dit leiden tot roestvorming. Wanneer er water in de metalen onderdelen van jouw fiets komt, begint het te roesten en te roesten. Dit maakt het erg moeilijk voor je om reparaties of vervangingen uit te voeren wanneer deze nodig zijn.
Het voorkomt schade door condensatie
Condensatie is een ander probleem dat kan optreden als je jouw fiets de hele dag in de regen of sneeuw laat staan. Wanneer warme lucht en koud metaal op jouw fiets samenkomen, ontstaat er condensatie in deze zones. Dit kan tot grote schade leiden als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan nadat je jouw fiets een paar minuten of uren in de regen of sneeuw hebt laten staan.
Fiets beschermen
Nu begrijpen wij maar al te goed, dat je wel leukere dingen kunt verzinnen om te doen in je vrije tijd en daarom is het ook goed om je fiets goed te beschermen tegen de elementen en vuiligheid. Zo zal het onderhoud een stuk minder zijn en ben je er dus minder lang mee bezig. Kan je weer lekker genieten van de zon.
Maar hoe doe je dat nou je fiets beschermen? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het beschermen van je fiets, waar we 7 tips uitlichten voor het beschermen van jouw fiets tegen verschillende factoren van buitenaf.
Maar als we het over het onderhoud hebben van een fiets dan is een handige tip om een fietshoes te gebruiken. Zo zal je fiets beschermt zijn tegen, sneeuw, regen, hagel, maar ook grotendeels tegen stof en vuiligheid als je de fiets niet gebruikt. Zo hoef je hem minder schoon te maken en zullen ook de ijzeren onderdelen minder snel roesten.
Nu hebben wij fietshoezen in ons assortiment die geschikt zijn voor "gewone" stadsfietsen, racefietsen, mountainbikes, maar ook bakfietsen of elektrische fietsen. Zo hebben wij voor iedereen een passende hoes om de fiets te beschermen.
Conclusie
Het komt er dus op neer dat het onderhoud van je fiets best wat tijd in beslag kan nemen, maar als je het netjes bij houdt dat het allemaal wel meevalt. Zeker als je gebruikt maakt van de handige tools om je fiets te beschermen zoals hierboven genoemd.
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het onderhoud van jouw fiets en jij je fiets mooi en netjes kunt houden. Goed onderhoud van de fiets verlengt in ieder geval zeker de levensduur van een fiets. En dit is geen overbodige luxe aangezien fietsen geen kleine uitgaven zijn.
Zorg dus goed voor je fiets met de tips hierboven en heb er zo lang mogelijk plezier van.