Heb jij een prachtige elektrische fiets en wil je ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk mee gaat? Dan vraag jij je af of deze wel buiten mag staan en ben je op zoek naar het antwoord. Nu kunnen wij je met het antwoord helpen, en ook hoe je ervoor kan zorgen dat jouw e-bike zo lang mogelijk mee gaat.
Een elektrische fiets kan altijd buiten staan, mits je goed nadenkt over hoe je hem beschermt. Zo is het namelijk wel zo dat een elektrische fiets het niet altijd leuk vind om heel nat te worden en zal je ook met de kou rekening moeten houden.
Hoe werkt een elektrische fiets
Laten we eerst eens kijken hoe elektrische fietsen werken.
Een elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor en door een batterij. De batterij kan worden opgeladen door deze in het stopcontact te steken. De motor wordt aangestuurd door een gashendel op het stuur, waarmee de fietser het vermogen kan regelen.
De motor is niet ontworpen om de fiets alleen aan te drijven; in plaats daarvan levert hij extra kracht wanneer dat nodig is, zoals bij het wegrijden uit stilstand of bij het oprijden van heuvels of bij tegenwind.
De meeste moderne elektrische fietsen zijn ontworpen met het oog op waterdichtheid. Als je goed naar een elektrische fiets kijkt, zie je dat alle elektrische onderdelen - vooral die op het frame - zijn afgedicht tegen het binnendringen van vocht en water.
Dit geldt niet alleen voor de accu en de motor, maar ook voor de controller (die regelt hoeveel energie er uit de accu wordt gehaald, afhankelijk van hoe hard je trapt) en alle bekabeling die aan vocht kan worden blootgesteld.
Voor we ingaan op het effect van water en kou op de fiets is het goed om even te kijken naar wat nou eigenlijk de gevoelige onderdelen zijn van een elektrische fiets.
De accu en elektronica zijn de duurste en gevoeligste onderdelen van een elektrische fiets. Je zult bij deze delen van de fiets dus extra goed moeten opletten dat hier geen water in komt zodat de accu en/of elektronica niet doorbranden.
Kan een elektrische fiets tegen de kou?
Het korte antwoord is ja, het kan invloed hebben op de levensduur van de batterij, maar niet zoveel als je zou verwachten. Het kan dus wel tegen de kou maar de fiets moet even net wat harder werken voor hetzelfde vermogen.
Het eerste wat je moet weten is dat de accu van jouw elektrische fiets van grote invloed is op de mate waarin hij bestand is tegen de kou. Batterijen worden gewaardeerd in ampère-uren (Ah) en hebben ook een vermogen dat wordt gemeten in watt (W).
Een batterij met een hogere Ah-waarde kan meer energie opslaan en gaat dus langer mee voordat hij moet worden opgeladen. Echter is het wel zo dat als het koud is de energie minder gemakkelijk door het systeem stroomt en zal er onderweg naar de motor ook energie verloren gaan. Hierdoor wordt de duur van de accu in koude tijden wel minder lang.
Als je van plan bent om bij temperaturen onder het vriespunt te gaan rijden, moet je ook rekening houden met het vermogen, want dat bepaalt hoeveel energie er in één keer kan worden vrijgegeven.
Bij extreem lage temperaturen (onder -10°C) wil je zo mogelijk niet het volle vermogen gebruiken en jouw snelheid beperken tot minder dan 20 km/u (12 mph).
Als je dus lange stukken gaat fietsen is het raadzaam om een extra accu mee te nemen, of dat je onderweg een punt zoekt waar je jouw accu kunt opladen.
Kan een elektrische fiets tegen de regen?
Als we gaan kijken naar of een elektrische fiets tegen water kan dan kunnen we je vertellen, dat elektriciteit en water niet heel goed samen gaan. Echter zijn elektrische fietsen waterdicht gemaakt en kunnen ze tegen een spatje water. Daarom is het over het algemeen geen probleem om in de regen te fietsen met een elektrische fiets. Maar je zult wel bedachtzaam moeten handelen met intens harde regenbuien.
In feite zijn veel onderdelen op e-bikes ontworpen door dezelfde bedrijven die onderdelen voor auto's, mobiele telefoons en andere elektronica maken die bestand moeten zijn tegen extreme weersomstandigheden.
Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel bepaalde onderdelen van je e-bike waterbestendig zijn, je je fiets nooit volledig in water moet onderdompelen of mee moet nemen in een storm. Je moet het dus ook niet opzoeken.
Elektrische fiets wassen, kan dat?
Ja, je kunt jouw e-bike wassen! Maar het is belangrijk om het op de juiste manier te doen. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de accu volledig is losgekoppeld van de fiets voordat je hem gaat wassen. Indien mogelijk, verwijder hem en berg hem ergens veilig en droog op (zoals een garage of tuinhuisje). Als je de accu er niet uit kunt of wilt halen wanneer je jouw fiets gaat wassen, zorg er dan voor dat je alle stekkers losmaakt en de kabels op het frame loskoppelt.
Schoonmaken met warm water en zeep
Gebruik een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel voor het schoonmaken. Veeg vervolgens alle onderdelen van de fiets schoon met een spons of doek die in deze oplossing is gedompeld. Let goed op de ketting en de versnellingen - deze onderdelen worden het vuilst na het rijden op modderige of stoffige wegen. Vet de ketting daarna weer in met het daarvoor bestemde smeermiddel.
Spoelen met gewoon water
Als al deze onderdelen met zeepwater schoongemaakt zijn, spoel je ze af met gewoon schoon water. Zorg er hierbij wel voor dat er geen water bij het koppelstuk van de accu komt. En laat de fiets ook goed drogen voor je de accu weer aan de fiets koppelt. Zo voorkom je kortsluiting en schade aan de fiets.
Elektrische fiets beschermen als die buiten staat
Nu je weet dat een elektrische fiets het niet al te leuk vind als je hem buiten in de regen of kou neerzet willen we je nog een aantal tips meegeven om ervoor te zorgen dat jouw elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat en je hem beschermt tegen de regen of kou.
1. Koppel de accu los als je hem niet gebruikt
Koppel altijd de accu los voordat je je fiets opbergt. Als je het vergeet en hem aangesloten laat, kan het zijn dat je batterij helemaal leeg is als je hem weer gaat gebruiken. Daarnaast is het ook goed als de accu op een droge en zelfs enigszins warme plek ligt. Zo zal de batterij zo lang mogelijk meegaan. Ook is de kans op diefstal dan niet aanwezig.
2. Berg jouw elektrische fiets op een droge plek op
Berg hem op een droge plaats op. Het kiezen van een droge plek is gewoon de beste manier om de levensduur van jouw fiets zo veel mogelijk te verlengen. Als je dus de mogelijkheid hebt om hem in een garage / schuur te zetten dan is dat top! Heb je deze mogelijkheden niet dan is de beste optie om hem onder een afdakje neer te zetten zodat die in ieder geval droog staat. Mocht dat ook niet lukken dan is de volgende tip nog een mooie optie.
3. Maak gebruik van een fietshoes
Gebruik een fietshoes. Zeker als je jouw e-bike echt buiten open en bloot hebt staan. Maar eigenlijk ook als je hem binnen hebt staan. Dit helpt om je fiets te beschermen tegen krassen en deuken, die vooral kunnen gebeuren tijdens de wintermaanden wanneer alles bedekt wordt met een laagje smerig, corrosief zout!
Daarnaast helpt een fietshoes ook om jouw (vaak dure) elektrische fiets te beschermen tegen regen, sneeuw, maar ook stof en vuiligheid. Voor elektra is dit nogal een killer en dus echt belangrijk om een fietshoes te gebruiken. Of je nou een normale elektrische fiets hebt, of een elektrische bakfiets. Een fietshoes voor jouw elektrische (bak)fiets is altijd een goede keuze!
Conclusie
Het komt er dus op neer dat een elektrische fiets prima buiten kan staan en gebruikt kan worden mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en er goed over nadenkt. Het is gewoon een feit dat elektra gevoelig is voor kou en water en er dus goed met een elektrische fiets dient omgegaan te worden.
Koppel dus altijd jouw accu los als je hem niet gebruikt. Zet jouw elektrische fiets zoveel mogelijk op een droge plek en maak gebruik van een goede fietshoes om de levensduur van jouw elektrische fiets te verlengen.
We hopen dat je wat aan deze informatie hebt gehad en dat het je helpt alles uit jouw elektrische fiets te halen. Mocht je nog een vraag hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan helpen we je graag met de juiste afdek oplossing. Mocht je nog meer tips willen, bekijk dan ook eens ons artikel over het buiten stallen van jouw fiets.